·         Abortus

"Pasgeboren baby's doden is net hetzelfde als abortus"

 

Door: Ellen Provoost  29/02/12 - 23u32  Bron: The Telegraph

Ouders moeten de toestemming kunnen krijgen om hun pasgeboren baby te doden omdat het kind op dat moment op moreel vlak niet meer waard is dan een foetus. Zo verschilt het beëindigen van dit leven niet van abortus, beweert een groep experts in ethiek aan de universiteit van Oxford.

Een artikel in het medische magazine 'Journal of Medical Ethics' stelt dat een pasgeboren kind geen 'echt persoon' is en daarom niet het morele recht heeft om te leven. De auteurs zeggen ook dat ouders hun boorling moeten kunnen laten sterven wanneer het een handicap blijkt te hebben na de geboorte. Redacteur van het magazine professor Julian Savulescu zegt dat de auteurs doodsbedreigingen kregen sinds de publicatie van het artikel.



Potentiële personen
"De morele status van een kind is gelijk aan dat van een foetus, ze hebben allebei nog niet de eigenschappen die het toeschrijven van een recht op leven rechtvaardigen", aldus Alberto Giubilini en Francesca Minerva, de auteurs van het artikel. "Het zijn potentiële, maar geen echte personen. Zowel een foetus en een pasgeboren baby zijn mensen en potentiële personen, maar het is geen persoon in de zin van dat hij of zij een moreel recht op leven heeft."



Gevallen van abortus
Daarom menen ze dat je een pasgeboren kind geen schade berokkent op moreel vlak door te voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot de potentiële persoon. Daarom zou een zogenaamde 'abortus na de geboorte', het doden van een boorling, toegestaan moeten worden in alle gevallen waar dat bij abortus het geval is, ook wanneer het kind niet gehandicapt is.



Kind houden

De professoren halen aan dat slechts 64 procent van de gevallen van het syndroom van Down wordt vastgesteld door tests voor de geboorte.
Eens die kinderen al ter wereld werden gebracht, bestaat er geen andere keuze voor de ouders dan het kind te houden. Zulke kinderen groot brengen kan een ondraaglijke last zijn voor een gezin en de maatschappij wanneer de staat in de zorg ervan moet voorzien.

 « Tuer un nouveau-né  n’est rien de plus qu’un avortement »

Les parents devraient pouvoir recevoir la permission de tuer leur nouveau-né, car cet enfant n’a à ce moment-là du point de vue moral pas plus  de valeur qu’un fœtus. Le fait de mettre fin à cette vie équivaut donc à un avortement, affirme un groupe d’experts de l’université d’Oxford.

Un article dans le magazine médical “Journal of Medical Ethics” affirme qu’un enfant nouveau-né n’est pas une « vraie personne », et n’a donc pas le droit moral de vivre. Les auteurs disent aussi que les parents doivent pouvoir laisser mourir leur nourrisson quand il semble avoir un handicap après la naissance. Le rédacteur du magazine, le professeur Julian Savulescu, dit que les auteurs ont reçu des menaces de mort depuis la parution de cet article.

 Personnes potentielles

“Le statut moral d’un enfant est équivalent à celui d’un foetus, ils n’ont ni l’un ni l’autre les propriétés qui justifieraient de leur attribuer un droit à la vie”, ont déclaré Alberto Giubilini et Francesca Minerva, les auteurs de l’article. ”Ce sont des personnes potentielles, mais non de vraies personnes. Un fœtus, comme un nouveau-né, sont des humains et des personnes potentielles, mais pas une personne dans le sens d’avoir un droit moral à la vie.”

Cas d’avortement

C’est pourquoi ils pensent qu’on n’occasionne pas de tort à un nouveau-né du point de vue moral en empêchant qu’il ne se développe jusqu’à devenir une personne potentielle. Donc un prétendu “avortement après la naissance”, le fait de tuer un nourrisson, devrait être permis dans tous les cas où l’avortement est permis, y compris quand l’enfant est handicapé.

…….

Par Ellen Provoost.  The Telegraph. 29/02/2012. Traduction RYL.